Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

O Μεγάλος Αδελφός μεγάλωσε


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ:
     76,9% «ΟΧΙ» στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα     
Ναι στις παρακολουθήσεις, όχι στην καταπολέμηση της φτώχειας
Με δημοψήφισμα εγκρίθηκε στην Ελβετία νόμος που δίνει πλέον την δύναμη στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να διεξάγουν μεγαλύτερες και περισσότερες παρακολουθήσεις πολιτών.
 Ο νέος νόμος θα επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφώνων, email καθώς και την τοποθέτηση κρυφών μηχανημάτων παρακολούθησης (κάμερες και κοριοί).

Διεύρυνση των παρακολουθήσεων

Η συντριπτική πλειοψηφία 65,5% αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση που πρωτοστάτησε υπέρ της παρακολούθησης. Το επιχείρημα αυτής της πλευράς είναι ότι η Ελβετία στηρίζεται πολύ στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, άρα θεωρούν ότι κατά συνέπεια υπονομεύεται η ουδετερότητα της χώρας.

Στην Ελβετία ως τώρα οι δικαιοδοσίες των υπηρεσιών πληροφόρησης ήταν αρκετά περιορισμένες, σε σχέση με αντίστοιχα δυτικά κράτη. Αυτή η κουλτούρα κατά των παρακολουθήσεων είχε ενταθεί τη δεκαετία του ’80 στον απόηχο το Ψυχρού πολέμου όταν ξέσπασε ένα σκάνδαλο γνωστοποιώντας το άνοιγμα φακέλων που αφορούσαν 900.000 άτομα, με πληροφορίες σχετικές με την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση. Η αντίδραση των πολιτών ήταν τέτοια που ακόμη και η υπηρεσία Street View της Google είχε μειωμένες δυνατότητες.

Καταψηφίστηκε η αύξηση των συντάξεων

Η στροφή των πολιτών συνέβη τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις φονικές επιθέσεις στη Γαλλία, που όπως φάνηκε έπεισαν για τη χρησιμότητα των νέων μέτρων για λόγους πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων. Η αριστερά προειδοποίησε ότι η άνευ όρων στήριξη της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα είναι αρκετά αφελής παρά τις δηλώσεις εκπροσώπων της δεύτερης ότι θα παρακολουθούνται μόνο ύποπτοι και αυτό μετά από έγκριση των αρχών.

Ο νέος νόμος είχε περάσει πέρυσι από την ελβετική βουλή, αλλά χρειάστηκε η έγκριση των πολιτών φέτος για να τεθεί σε ισχύ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το παρόν και αρκετά αμεσοδημοκρατικό σύστημα στην Ελβετία κάθε πρόταση που μαζεύει τουλάχιστον 100.000 υπογραφές μέσα στο διάστημα των 18 μηνών τίθεται στην κρίση ολόκληρου του λαού μέσω δημοψηφίσματος.

Παράλληλα με το θέμα των παρακολουθήσεων, οι Ελβετοί ψήφισαν την ίδια μέρα κατά της αύξησης κατά 10% των συντάξεων, ένα μέτρο που εισηγήθηκε η αριστερά αλλά η κυβέρνηση το έκρινε ζημιογόνο για την οικονομία.

Ενάντια και στο βασικό εισόδημα

Πρόσφατα σε άλλο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα αποφασίστηκε να μην δίνεται βασικό εισόδημα στους Ελβετούς πολίτες. Με μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα οι Ελβετοί καταψήφισαν την πρόταση που εισηγείτο ένα βασικό εισόδημα που θα δινόταν σε Ελβετούς πολίτες αλλά και αλλοδαπούς, που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για πάνω από πέντε χρόνια.

Οι υποστηρικτές του μέτρου δήλωναν ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φτώχειας και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου οι σταθερές δουλειές με ικανοποιητικό μισθό είναι λιγότερες. Στήριξαν τη θέση τους στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν από τη φύση τους να είναι παραγωγικοί, αλλά είναι καλύτερο να τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι που θα δραστηριοποιηθούν χωρίς να έχουν το άγχος της φτώχειας.

Ενώ οι επικριτές το χαρακτήριζαν «μαρξιστικό όνειρο» και μάλιστα ο καθηγητής οικονομικών Charles Wyplosz στο πανεπιστήμιο της Γένοβα δήλωνε ότι «εάν πληρώνεις τους ανθρώπους για το τίποτα, τότε δεν θα κάνουν τίποτα».
Σε αυτή την πρωτοβουλία η πρόταση ήταν να εξασφαλίζονται 1.765 λίρες για κάθε ενήλικα και 445 λίρες για κάθε παιδί.

Οι αρχές εκτίμησαν ότι θα χρειάζονταν 17.6 δισ. λίρες ανά έτος για καλύπτεται το κόστος και το βάρος θα έπεφτε στην φορολογία. Εντούτοις την ιδέα αυτή επεξεργάζονται στη Φινλανδία, όπου το ποσοστό των ανέργων βρίσκεται στο 10% και ειδικότερα στους νέους 22,7%.

Η φινλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ εισοδήματος για τους πολίτες ανεξάρτητα από το εάν δουλεύουν ή όχι. Ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα δήλωσε ότι «Για μένα ένα βασικό εισόδημα σημαίνει την απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας».
Όλγα Βερελή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes