Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

4 Βρετανοί στρατιώτες ανάγκασαν 15χρονο να μπει σε κανάλι και τον άφησαν να πνιγεί



Το κανάλι Σατ-Αλ Μπάρσα όπου συνέβη το περιστατικό
Η έκθεση καταλήγει ότι οι 4 βρετανοί στρατιώτες «Ανάγκασαν» ένα αγόρι από το Ιράκ να μπει στο κανάλι όπου και πνίγηκε, παρόλο που ήξεραν ότι δεν ξέρει να κολυμπά.
Το Υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο του Ahmed Jabbar Kareem Ali, το 15 αγόρι από τη Βασόρα.
Οι Στρατιώτες είχαν συλλάβει το 15χρονο και τρεις άλλους με την υποψία της λεηλασίας τον Μάιο 2003, μετά την εισβολή του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οι στρατιώτες αφού τους μετέφεραν στο κοντινό κανάλι, τους ανάγκασαν όλους να μπουν στο νερό. Οι 3 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στην όχθη με ασφάλεια. Ο 15χρονος που τους ενημέρωνε συνέχεια ότι δεν ξέρει να κολυμπά, όσο και όταν τον έβλεπαν να «βουλιάζει», παρέμεναν απαθείς!.

Σε μια έκθεση για τις έρευνες στο Ιράκ, ο πρώην δικαστής Sir George Newman, δήλωσε ότι ο τρόπος που οι στρατιώτες ενήργησαν ήταν μια «αδέξια και κακή σκηνοθετική προσπάθεια για τον εκφοβισμό των ανηλίκων, χωρίς να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο και την βλάβη που μπορεί να υποστούν οι πολίτες».

Το αγόρι και οι τρεις άλλοι είχαν μεταφερθεί στο κανάλι Σατ-Αλ Μπάρσα με ένα θωρακισμένο όχημα, ως τιμωρία για την υποτιθέμενη λεηλασία.
Ο Ahmed Jabbar Kareem Ali, ήταν μόνο 15 χρονών
«Παρ όλο που συνειδητοποίησαν ότι το αγόρι αγωνιζόταν να κρατηθεί στη ζωή, οι στρατιώτες δεν έκαναν κάτι για να το σώσουν, όπως ανέφερε ο δικαστής, επικρίνοντας την “πρόδηλη αδιαφορία” τους για να του σώσουν τη ζωή».
Ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επισκέπτεται τα Βρετανικά στρατεύματα,
στη Βασόρα, τον Μάιο του 2003 
Η έκθεση συμπεραίνει ότι «Ο θάνατός του επακολούθησε γιατί αναγκάστηκε από τους στρατιώτες να μπει στο κανάλι και με την παρουσία των στρατιωτών, που παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν κάτι, ο 15χρονος να καταλήξει στο βυθό του καναλιού», αναφέρει η έκθεση.
«Παρά την παράνομη μεταχείριση που εμπλέκονται οι 4 στρατιώτες (που δεν έπρεπε να τους μεταφέρουν στο κανάλι), ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, γιατί θα μπορούσε και θα έπρεπε, να είχε διασωθεί, αφού κατέστη σαφές ότι ήταν, και πολύ χτυπημένος από τους στρατιώτες, αλλά και ότι ήταν εμφανές ότι δεν ήξερε κολύμπι.»
Η έκθεση περιγράφει τις φρικαλεότητες σε 136 σελίδες 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα όνομα από τους τέσσερις στρατιώτες που συμμετείχαν στο έγκλημα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Το 2006 το στρατοδικείο τους έκρινε ενόχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Στην έκθεσή του, ο Sir George Newman έθεσε «σοβαρές ανησυχίες» για την ικανότητα των στρατιωτών να διαχειριστούν τις ευθύνες που τους δόθηκαν, και για τους πόρους που είχαν στη διάθεσή τους οι βρετανικές δυνάμεις.

Όπως είπε, η Βασόρα εκείνη την εποχή ήταν «σε μια κατάσταση χάους» και δεν υπήρχε καμία βοήθεια από την τοπική αστυνομία ή τα δικαστήρια για να ασχοληθούν με τις εκτεταμένες λεηλασίες που ήταν «πέρα από τις δυνατότητες των βρετανικών δυνάμεων να τις καταστείλουν».

Tο Υπουργείο Άμυνας δήλωσε…

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα σοβαρό περιστατικό για το οποίο είμαστε εξαιρετικά λυπημένοι. Είμαστε δεσμευμένοι για τη διερεύνηση των ισχυρισμών για ατασθαλίες από τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και θα χρησιμοποιήσει τα πορίσματα του Sir George Newman να αντλήσουμε διδάγματα και να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα ξαναγίνουν τέτοια περιστατικά.»

Κατά τα άλλα, ούτε το μέγεθος της ποινής ανακοινώθηκε, ούτε καταδίκη από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε (μόνο λύπη)… όταν όμως σε μια ευρωπαϊκή πόλη, σκοτωθεί ένας Ευρωπαίος πολίτης, γίνεται παγκόσμια είδηση… και ταυτόχρονα, αρχίζουν τα αντίποινα!  Ενώ στην παραπάνω περίπτωση, βγάζουν μόνο συμπεράσματα και «είναι βαθιά λυπημένοι». –

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση
Μ.Ρ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes